Feb 2, 2011

Hati-hati memilih absorberSatu hari saya dikunjungi seorang peraih untuk membeli absorber yang telah direjectkan dalam kuantiti yang banyak.Lantas saya bertanya dan menemubual beliau....saya amat terkejut selepas itu.... Kenapa ???

Rupa-rupanya beliau menjalankan business yang amat menguntungkan dengan cara menbaik pulih absorber yang reject atau beliau beli barangan besi buruk ini dari bengkel di seluruh negara dan kitar semula menjadikan barangan tersebut dijual pada harga baru.Sebab itu barangan seperti absorber yang kita tukar akan dikumpulkan semula oleh bengkel dan dijual sebagai besi buruk.

Bagaimana cara ianya dilakukan...ianya amat mudah,absorber lama yang dibeli sebagai besi buruk akan dicuci dan dicat semula seperti baru.Bahagian dalaman seperti seal dan minyak akan diganti semula dengan yang baru.Serial no atau jenama akan dikekalkan sama seperti apa yang telah distemkan pada absorber tersebut,dan yang terakhir adalah kotak yang memang ditempah khas sama seperti kotak baru.Dari segi kotak memang sama dan sukar untuk dibezakan kerana teknologi percetakan kotak memang canggih di Malaysia buat masa kini.

Bagi diri saya sendiri apabila 2 jenis absorber ini diletakkan bersebelahan memang sukar untuk saya mencari perbezaannya.

Pada kebiasaannya absorber yang bagus akan mampu bertahan sekurang-kurangnya 1 tahun,tetapi bayangkan bila kita terbeli absorber yang di baik pulih seperti ini..tak sampai setahun ianya akan bocor.

Amat malang bagi kita sebagai pengguna selalu tertipu oleh golongan yang hanya mementingkan keuntungan seperti ini...ianya saya anggap mencuri dalam diam.

Berhati-hati selalu...demi keselamatan kita dan kocek kita juga.


No comments:

Bagaimana nak beli part kereta

1. Isikan borang di bawah untuk sebarang pesanan atau soalan.
2. Kami akan respon borang yang telah di isi tentang stok dan kos sepenuhnya (harga part & kos penghantaran).
3. Barang dipos setelah bayaran dibuat ke Maybank.
4. Caj pos RM20 bagi setiap barang - ikut berat.
5. Boleh COD sekitar Bangi, Kajang, Nilai & Putrajaya sahaja.

RESTU SUPPLY
Bandar Baru Bangi, Selangor
Email : aph3483@gmail.com

Borang Pesanan/Pertanyaan

Name
Tel No
Email Address
Location
Item To Buy

This HTML form was created by Freedback.