Jan 25, 2011

Tayar lebar yg cantik...tapi apa risikonya ???

Ramai antara kita gemar menggunakan tayar yg lebar seperti 215/45/R17...tetapi awas bagi kereta berkuasa kuda kecil kerana walaupun tayar tersebut berharga mahal dan nampak gagah dan ganas tetapi kesannya seperti berikut :

Kebaikan
1.Nampak cantik dan gagah...ni yg ramai tergoda
2.Kuasa untuk berhenti bila membrek lebik baik

Keburukannya
1.Penggunaan minyak lebih banyak kerana bahagian bersentuh dengan jalan lebih lebar-daya geseran lebih banyak.
2.Engine mounting akan cepat rosak-daya kilas yg lebih untuk memulakan perjalanan/rpm lebih tinggi diperlukan utk mulakan pergerakan.
3.Drive shaft cepat rosak kerana berat nak pusing steering.
4.Tayar sangkut pada body-kena kepaklah body
5.Tidak selesa semasa melalui jalan yg tidak rata-tayar dah nipis suspension tak bagus cam BMW...
6.Sport rim ada harapan bengkok bila masuk lubang.(Bergantung kepada Quality rim)
7.Time tukar tayar kena buat budget baru-tayar lebar harganya lebar jugak..1 tayar Falken/yokohama lebih kurang Rm 350 ++ x 4 biji.....
8.Balancing-kena check selalu,biasanya 3 bulan sekali...

Fikir2 kan bila kita membuat keputusan.

Kereta kita..kita yg jaga.

No comments:

Bagaimana nak beli part kereta

1. Isikan borang di bawah untuk sebarang pesanan atau soalan.
2. Kami akan respon borang yang telah di isi tentang stok dan kos sepenuhnya (harga part & kos penghantaran).
3. Barang dipos setelah bayaran dibuat ke Maybank.
4. Caj pos RM20 bagi setiap barang - ikut berat.
5. Boleh COD sekitar Bangi, Kajang, Nilai & Putrajaya sahaja.

RESTU SUPPLY
Bandar Baru Bangi, Selangor
Email : aph3483@gmail.com

Borang Pesanan/Pertanyaan

Name
Tel No
Email Address
Location
Item To Buy

This HTML form was created by Freedback.