Jan 27, 2011

Perjalanan yang agak sukarPerjalanan Beribu Batu..Masalah Yang Sukar

Dari KLIA fligh 9.20 am, sampai di K.Kinabalu 12.00 pm...gerak ke Keningau ambil masa 3 jam untuk sampai dan terus ke Service Centre meneliti kereta yang terlibat dengan kemalangan... sayang sekali kereta ni baru keluar sehari dari kedai terus kemalangan...langgar pokok...nasib baik driver ok.

Dalam perjalanan ke Keningau melalui satu perkara aneh tapi benar. Semasa mendaki banjaran Crocker satu tempat dipanggil Bukit Menarik... anehnya bukit cerun kebawah... tapi bila berhenti dan freekan gear kereta naik keatas... pelik tapi benar. Siapa berkunjung mesti berhenti disini dan rasakan keadaan aneh ini.

Sampai Keningau 3.30 pm... pergi investigate kereta yang terlibat... lihatlah gambar diatas...tercampak front corner bersama drive shaft...memang besar impact yg kena...remok sebelah kiri... visit tempat kemalangan... memang amat bahaya kawasan jalan disini.. kiri kanan gaung yang jauh kedalamannya dan lebih dalam dari kawasan Genting dan C.Highlands...

Melihat Keadaan Kereta...Beberapa perkara harus difikirkan.

1.Tayar yg digunakan perlu kita pastikan ianya sesuai dengan faktor alam.
-Terdapat tayar yang tidak membuang air semasa kita melanggar lopak air menyebabkan tayar terapung semasa pemanduan yg mengakibatkan kereta berpusing atau steering tidak dapat dicontrol dengan baik. Dalam masa yang sama jika kita membrek ianya lebih bahaya.

Pengajaran
Elakkan melanggar lopak air, pilih tayar yg bersesuaian dengan cuaca Asia.... kurangkan laju semasa hujan... jangan mengekor terlalu rapat ketika hujan....elakkan membrek emergency jika ia tidak diperlukan.

1 comment:

Ujang9897 said...

hihi..aku pernah kene..abis driveshaff rosak

Bagaimana nak beli part kereta

1. Isikan borang di bawah untuk sebarang pesanan atau soalan.
2. Kami akan respon borang yang telah di isi tentang stok dan kos sepenuhnya (harga part & kos penghantaran).
3. Barang dipos setelah bayaran dibuat ke Maybank.
4. Caj pos RM20 bagi setiap barang - ikut berat.
5. Boleh COD sekitar Bangi, Kajang, Nilai & Putrajaya sahaja.

RESTU SUPPLY
Bandar Baru Bangi, Selangor
Email : aph3483@gmail.com

Borang Pesanan/Pertanyaan

Name
Tel No
Email Address
Location
Item To Buy

This HTML form was created by Freedback.